1. De groei van de mobiliteit sinds 1960 beschrijven en verklaren.

Sinds 1960 zijn het aantal inwoners gestegen van 11.4 naar 16.4 miljoen. Meer mensen betekent meer verkeer. En dus zijn er meer wegen, bruggen, fietspaden, treinen, bussen, auto’s en fietsen. Na 1960 verhuisden veel mensen uit de stad. Ze kochten een huis op het platteland. Rond 1970 kwamen er in verschillende dorpen nieuwe woonwijken. Daar gingen die mensen wonen. Die plaatsen werden groeikernen genoemd.

2. De gevolgen van de groei van de mobiliteit beschrijven en verklaren voor: de inrichting (versnippering), milieu (geluidhinder en schadelijke stoffen), economie (files)

-Er zijn duidende kilometers snelweg aangelegd. Daardoor zijn ook natuurgebieden versnipperd. Dat betekent dat veel gebieden zijn weggekapt, waardoor veel diersoorten niet kunnen overleven en sterven ze uit.

- Verkeer veroorzaakt veel ademhalingsproblemen. Ook is er spraken van veel geluidsoverlast, door snelwegen die dicht bij de bebouwde kom liggen.

- De dagelijkse files kosten heel veel geld. Goederen worden te laat afgeleverd, mensen komen te laat op hun werk. Deze kosten bedragen jaarlijks zo’n drie miljard euro.

3. Beschrijving van oplossingen voor: milieuproblemen, versnippering.

Er zijn veel oplossingen bedacht voor de schadelijke gevolgen van het wegverkeer.

Zoals de aanleg van het Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat is een nationaal netwerk van natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn. Om die EHS te realiseren, worden  bestaande natuurgebieden verbeterd en nieuwe aangelegd. Dat gebeurd bijvoorbeeld op landbouwgronden, die uit productie worden genomen. Ook worden er verbroken verbindingen hersteld door de bouw van speciale ‘dieroversteekplaatsen’, zoals wildviaducten en diertunnels. De invoer van een katalysator zorgde voor een afname van de stikstof uitstoot. Ook zijn er roetfilters in dieselmotoren geplaatst die de uitstoot van fijnstof vermindert. Maar de mobiliteit neemt niet af, dus de uitstoot van co2 blijft. De geluidshinder is afgenomen door stillere automotoren, stiller asfalt en geluidschermen langs de weg.